Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

8ο πανελληνιο συνεδριο βιοεπιστημονων

στην πατρα διοργανωνεται 18 με 20 οκτωβριου το 8ο πανελληνιο συνεδριο βιοεπιστημονων! εδω βλεπετε το προγραμμα του συνεδριου. για περισσοτερες πληροφοριες επισκεφτειτε τη σελιδα http://www.pev.gr/index.php/8-

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

όλα ειναι χρησιμα τελικα..!

από το βλογ http://bioskailogos.blogspot.gr/

Μετά την ολοκληρωμένη ανάγνωση του ανθρωπίνου γονιδιώματος το 2003, η επιστήμη της βιολογίας προχωρά ένα βήμα παραπέρα. 442 επιστήμονες από 32 ερευνητικά ινστιτούτα πολλών χωρών παρουσίασαν, μέσω 30 ταυτόχρονων επιστημονικών δημοσιεύσεων, την πρώτη μείζονα ανανέωση της «εγκυκλοπαίδειας του DNA» του ανθρώπου, στο πλαίσιο του πενταετούς φιλόδοξου διεθνούς ερευνητικού προγράμματος ENCODE.


Το κεντρικό «μήνυμα» είναι ότι το ανθρώπινο γονιδίωμα είναι κάτι πολύ περισσότερο από τα ήδη γνωστά 20.000- 23.000 γονίδια, καθώς, πέρα από αυτά τα γονίδια που απαρτίζουν μόλις το 2% του DNA και παράγουν τις πρωτεΐνες, το υπόλοιπο κάθε άλλο παρά άχρηστο είναι, όπως θεωρούνταν έως σήμερα. Στην πραγματικότητα, μάλλον αποτελεί ένα τεράστιο κρυφό «λειτουργικό σύστημα» που, από τα παρασκήνια, ελέγχει το γονιδίωμά μας. Συνολικά, περίπου το 80% του DNA αποκαλύπτεται πλέον ότι επιτελεί κάποιου είδους χρήσιμη βιοχημική λειτουργία.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ένα πολύ μεγαλύτερο τμήμα του ανθρώπινου γενετικού κώδικα είναι βιολογικά ενεργό, σε σχέση με ό,τι πίστευαν ως τώρα. Ο νέος γενετικός «χάρτης» ρίχνει περισσότερο φως στο ανθρώπινο γονιδίωμα, αλλά ταυτόχρονα κάνει ακόμα πιο περίπλοκη και μυστηριώδη τη λειτουργία των γονιδίων. Οι επιστήμονες ελπίζουν πάντως ότι τα νέα στοιχεία θα βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση των ασθενειών και σε πιο αποτελεσματικές θεραπείες τους.
Οι επιστημονικές εργασίες, που παρουσιάστηκαν στα περιοδικά «Nature», «Science», «Genome Biology» και «Genome Research», σύμφωνα με το BBC αποτελούν το επιστέγασμα της «Εγκυκλοπαίδειας των Στοιχείων του DNA» (Encode), που ξεκίνησε το 2003 με στόχο να εντοπίσει όλα τα λειτουργικά στοιχεία μέσα στο ανθρώπινο γονιδίωμα, το οποίο κωδικοποιείται σε περίπου 3,2 δισεκατομμύρια χημικά «γράμματα» (νουκλεοτίδια ή βάσεις) του γενετικού «αλφαβήτου».
Σε αυτό το πλαίσιο, οι συνεργαζόμενοι ερευνητές δεν περιορίστηκαν στα «χρήσιμα» γονίδια που κωδικοποιούν τις πρωτεΐνες και αποτελούν το 2% του ανθρωπίνου γονιδιώματος, αλλά ανέλυσαν και το πολύ μεγαλύτερο «άχρηστο» τμήμα του DNA, το υπόλοιπο 98%, το οποίο μέχρι σήμερα θεωρείτο «σκουπίδι» (junk), καθώς δεν είχε βρεθεί να ρυθμίζει κάποια βιολογική λειτουργία.
Η μεγάλη ανατροπή που φέρνει το Encode, είναι σύμφωνα με επικεφαλής του ερευνητικής κοινοπραξίας καθηγητής Ίουαν Μπίρνι του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Βιοπληροφορικής στο Κέμπριτζ, «ο όρος σκουπιδο-DNA πρέπει πια να πεταχτεί στα σκουπίδια. Είναι ξεκάθαρο από τη νέα έρευνα ότι ένα πολύ μεγαλύτερο τμήμα του γονιδιώματος είναι βιολογικά ενεργό από ό,τι νομίζαμε».
Η μεγάλη έρευνα εντόπισε μέσα στο «άχρηστο» DNA τέσσερα εκατομμύρια γονιδιακούς «διακόπτες», τμήματα του γενετικού υλικού που ρυθμίζουν αν και πότε τα γονίδια ενεργοποιούνται ή όχι μέσα στα κύτταρα.
Οι «διακόπτες» αυτοί - που λέγονται «ρυθμιστικά στοιχεία» και συνήθως απέχουν χωροταξικά πολύ από το γονίδιό «τους» - παίζουν σημαντικό ρόλο για το πόσο αυξημένος είναι ο κίνδυνος μίας ασθένειας σε έναν άνθρωπο. Το 9% του ανθρωπίνου DNA βρέθηκε ότι εμπλέκεται στην κωδικοποίηση αυτών των «διακοπτών», αλλά το ποσοστό στην πραγματικότητα μπορεί να αγγίζει το 20%.
Οι ερευνητές εντόπισαν μέσα στο «άχρηστο» DNA γύρω στα 10.000 γονίδια πέρα από τα ήδη γνωστά περίπου 20.000 γονίδια. Αυτά τα νέα γονίδια όμως δεν κωδικοποιούν πρωτεΐνες, αλλά μόρια RNA, τα οποία βοηθούν σημαντικά στην ρύθμιση της δράσης των 20.000 γονιδίων που παράγουν τις πρωτεΐνες.
Όπως ανακαλύφθηκε, περίπου το 76% του DNA του γονιδιώματος μετατρέπεται (μεταγράφεται) σε RNA, ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από ό,τι πίστευαν οι βιολόγοι μέχρι σήμερα. Βρέθηκαν ακόμα περίπου 11.200 «ψευδο-γονίδια», νεκρά εξελικτικά απομεινάρια του μακρινού παρελθόντος, που όμως -για κάποιον λόγο- ενεργοποιούνται ξανά σε μερικά κύτταρα και σε μερικούς ανθρώπους.

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

ημερολογια μοτοσυκλετας

Πριν αλλαξει τον κοσμο, ο κοσμος τον αλλαξε..





τιτλος: Diarios de motocicleta
σκηνοθετης: Walter Salles

2 νεοι, ο Ερνεστο, τελειοφοιτος της ιατρικης, και ο Αλμπερτο, βιοχημικος, ξεκινουν ενα ταξιδι πανω σε μια μισοδιαλυμενη μοτοσυκλετα, την Poderosa, με σκοπο να διανυσουν ολη τη λατινικη Αμερικη! ο Ερνεστο δεν ειναι αλλος απο τον γνωστο σε ολους Τσε Γκεβαρα, αλλά ειναι ενας Ερνεστο πολυ νεος, διαφορετικος απο οπως τον εχουμε ολοι στο μυαλο μας. το ταξιδι αυτο ειναι που θα του δωσει τα ερεθισματα που θα τον αλλαξουν σε αυτον που ολοι ξερουμε. το ταξιδι ειναι μεγαλο, γεματο δυσκολιες, αλλά και πολλες αστειες στιγμες, χωρις καθολου λεφτα, και με υπεροχα τοπια. καθως προχωραει γινεται πιο σκοτεινο, καθως οι ταξιδευτες μας βλεπουν σιγα σιγα την εξαθλιωση που υπαρχει στον κοσμο. οι εικονες αυτες θα τους αλλαξουν, αλλά αυτη ειναι μια αλλη ιστορια!

το ταξιδι που περιγραφει η ταινια, ειναι αληθινο, ο ερνεστο οντως το εκανε και το σεναριο βασιζεται στο ημερολογιο που κρατησε. η ταινια με συγκινησε, και την προτεινω ανεπιφυλακτα! στα συν η υπεροχη ερμηνεια του ηθοποιου που υποδυεται τον Αλμπερτο, και το τελος: μερικα δευτερολεπτα του αληθινου Αλμπερτο οπως ειναι σημερα. με ανατριχιασαν! ξερεις, να ειναι εκει, να σου λεει, ολο αυτο που ειδες ειναι αληθινο, και ειναι η αρχη απο κατι πολυ σπουδαιο..!

η ταινια ειναι πανω απ ολα, και περα απο τον τσε, μια ομορφη ιστορια δυο παιδιων, που ξεκινουν να γνωρισουν τον κοσμο. και ετυχε να τη δω ενω ονειρευομουν και γω ενα τετοιο ταξιδι, ενα ταξιδι μοναχικο, για να γνωρισω οχι μονο τον κοσμο, αλλά και εμενα. ισως οχι πανω σε δικυκλο (τα φοβαμαι καπως η αληθεια ειναι) , ισως οχι ενα ταξιδι 6000 χιλιομετρων, αλλά ενα ταξιδι με προορισμο να δω και να ανακαλυπσω, ποια ειμαι, τι θελω στ αληθεια, πώς ειναι ο κοσμος που ζω, ποια ειναι η θεση μου απεναντι του, ενα ταξιδι που θα με κανει να φτασω στα ορια μου, σε περιοχες μου που δεν εχει τυχει να εξερευνησω ακομη! η ταινια επομενως με ενεπνευσε πολυ μπορω να πω, ηταν σα να πηρα ηδη μια προγευση απο το δικο μου ταξιδι.. ενα ταξιδι μεσα στη φυση, τα τοπια και οι καιρικες συνθηκες παροντα, οι γνωριμιες με καινουριο κοσμο και τις ιδεες τους, η παλη με τον εαυτο μου και τις σκεπσεις μου, τα πιστευω και τα θελω μου. ελπιζω να μπορεσω καποια στιγμη, να κανω οντως αυτο το ταξιδι..

καλημερες!

Υ/Γ: και οσο για την ορθογραφια του ελληνικου τιτλου, κυκλοφορει με "ι" η μοτοσυκλετα, αλλά εγω επιμενω στο "υ". ουτως ή άλλως η αγγλικη λεξη προερχεται απο την ελληνικη "κυκλος", δε νομιζω οτι γινεται να χαθει το "υ" στην ξαναμεταφραση!






Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

το αστερι που εκανε μποτοξ

(αναδημοσιευση απο το in.gr) 

Το ευρωπαϊκό Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο (VLT), ένα από τα ισχυρότερα του κόσμου, εξέτασε ένα άστρο στην περιφέρεια του Γαλαξία μας, το οποίο χρονολογείται στα πρώτα στάδια εξέλιξης του Σύμπαντος, περιέργως όμως δεν παρουσιάζει σημεία γήρανσης.

Το αγέραστο αστέρι βρίσκεται στο σφαιρικό αστρικό σμήνος Μessier 4, ένα από τα 150 τέτοια σμήνη που περιφέρονται γύρω από τον Μίλκι Ουέι. Το Μessier 4 είναι τόσο φωτεινό ώστε διακρίνεται ακόμα και με απλά κιάλια στην κατεύθυνση του αστερισμού του Σκορπιού.

Αφότου εξέτασαν ολόκληρο το σμήνος με ένα σχετικά μικρό τηλεσκόπιο των 2,2 μέτρων, οι ερευνητές του Ευρωπαϊκού Νότιου Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή χρησιμοποίησαν το VLT για να μελετήσουν μεμονωμένα άστρα. Αναλύοντας το φως στα μήκη κύματος από τα οποία αποτελείται, μπόρεσαν να προσδιορίσουν τη χημική σύσταση και την ηλικία των άστρων.

Τα αποτελέσματα προκάλεσαν έκπληξη στους αστρονόμους -το συγκεκριμένο άστρο βρέθηκε να περιέχει μεγάλες ποσότητες λιθίου, ενός στοιχείου που θα έπρεπε να είχε εξαφανιστεί στα δισεκατομμύρια χρόνια από τη γέννηση του άστρου.

Όλα τα βαριά στοιχεία στο Σύμπαν, από το οξυγόνο μέχρι το ουράνιο, σχηματίστηκαν από τη σύντηξη ελαφρύτερων στοιχείων στον πυρήνα των πρώτων άστρων. Όταν τα άστρα αυτά έφτασαν στο τέλος της ζωής τους και εξερράγησαν, τα βαριά στοιχεία που περιείχαν σκορπίστηκαν στο Διάστημα και εμπλούτισαν τα δομικά υλικά από τα οποία σχηματίστηκαν οι επόμενες γενιές άστρων.

Ως αποτέλεσμα, τα αρχαία άστρα περιέχουν μικρότερες ποσότητες βαρέων στοιχείων σε σχέση με νεότερα αστέρια όπως ο Ήλιος.

Οι ερευνητές θα προσπαθήσουν τώρα να εξετάσουν αν το αγέραστο άστρο κατάφερε με κάποιο άγνωστο τρόπο να διατηρήσει το λίθιο που περιείχε, ή αν βρήκε τρόπο να εμπλουτίσει τον εαυτό του απορροφώντας λίθιο από κάποια γειτονική πηγή.

Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στο Astronomy & Astrophysics και είναι διαθέσιμη στη μορφή προέκδοσης εδώ.

Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

φθινουν παλι οι οπωρες λοιπον!

Περνούσα αγουροξυπνημενη απο την κουζινα και τοτε τα ειδα, ξαπλωμενα πανω στο τραπεζι της κουζινας, να τα λιαζει ο ηλιος και να τα μισοκρυβει η σαββατιατικη εφημεριδα.. ηταν τα μήλα. τα μήλα ειναι το σημαδι οτι ηρθε το φθινοπωρο. οτι το καλοκαιρι τελειωσε και αρχιζουν τα μαθηματα (πλεον εξεταστικη). ο,τι και να λεει ο καιρος που επιμενει σε καυσωνες, τα μηλα απο τη λαϊκη ειναι το τελος του καλοκαιριου.

κλασσικα, τα φθινοπωρα τα λογαριαζω πιο πολυ για αρχη του χρονου, παρα την πρωτοχρονια, καθως ειναι η αρχη της σχολικης (πλεον ακαδημαϊκης) χρονιας,  η οποια ειναι αυτη που καθοριζει ολο μου το προγραμμα. οι ευχες για το νεο ετος συνηθως γινονται τωρα, θα διαβαζω πιο οργανωμενα, θα βρισκω παντα ελευθερο χρονο για οτι πραγματικα μου αρεσει, θα κανω πιο πολλες παρεες, θα μαζευω το σπιτι και θα πλενω τα πιατα κλπ κλπ κλπ.. κλασσικα η χρονια αρχισε και απο αυτους τους στοχους δεν εχω τηρησει κανεναν.. :Ρ για να δουμε τι θα ακολουθησει! συνηθως το φθινοπωρο μου κανω ενα ξεσκαρταρισμα επισης, συνηθως οσον αφορα φιλους.. η αληθεια ειναι οτι δε μου εχουν μεινει και πολλοι για να το κανω αυτο φετος, οποτε ουτε αυτο βλεπω να το κανω! γενικα το φθινοπωρο μου δεν εχει ξεκινησει και πολυ πετυχημενα, αλλά θα δουμε και στην πορεια! ελπιζω να μπορεσω να ειμαι ισορροπημενη φετος στη νεα μου γειτονια, στην οποια τα κλαρινα και το "μωρο μου σορρυ μα εχω βρει καλυτερο αγορι" φαινεται να ειναι τα μονα ακουσματα. δυσκολο ακουγεται, ειδικα επειδη εχουμε και ενα σωρο πιτσιρικια να προσθεσουν τις δικες τους νοτες σ αυτη τη μουσικη γιορτη της γειτονιας! και τις καμπανες τις εκκλησιας.. θελω το παλιο μου σπιτιιιιιι..!!

[παντως δεν ειναι οοοολα ασχημα, θελω να πω εμαθα οτι πηρα 9,5 στη βιοχημεια (ΝΑΙΙΙΙ..! λατρευω τη βιοχημεια ως τρ, ειναι μια ανωμαλια μου που εκδηλωθηκε απο τις πρωτες ακομη διαλεξεις..να δω αν θα συνεχισει και στη βιοχημεια ΙΙ ), επιτελους ειχα λιγο χρονο γ μενα κ γ αγκαλιες (:$) , κατεβηκαν 4 σεζον big bang theory στο pc μου, φτιαξαμε ενα τερααααααστιο μπολ ζελε φραουλα! εμ αυτα πανω κατω.. δεν ειναι και πολλα, αλλά ειναι μικρα και καλα! κ εχω και την ταση να γκρινιαζω, οποτε ισως ξεχναω και καποια.. :Ρ ]

παυση.

το φθινοπωρο ειναι περιεργη υποθεση.. εχω πει και σε παλιοτερο ποστ, ειναι η εποχη που φθινουν οι οπωρες. δυστυχως συχνα τεινει να φθινει κ η διαθεση κ οι ωμοι κ οι γωνιες του στοματος.. φθινουν τα χρωματα, οι ηχοι, οι μυρωδιες, οι γευσεις.. ανυπσωνονται αντιθετα τοιχοι και πυργοι πολυ πσηλοι, και κλεινομαι εκει. το θεμα ειναι να βρεθει κατι να οπλισει το χερι σου και να το κανει να γκρεμισει ολα αυτα τα οικοδομηματα! να βρεις αυτο που θα σε ωθησει να μη βλεπεις τα πεσμενα φυλλα σα θανατο, αλλά σα μια αρχη: θα λιωσουν και θα χαθουν,ναι, αλλά τα υλικα τους θα χρησιμευσουν στο να γεννηθει κατι νεο και ομορφο και ζωντανο! τι θα ειναι αυτο? λοιπον ειναι κατι διφορετικο για τον καθενα, ενας νεος στοχος ισως, μια αχτιδα φωτος που θα περασει απο καποια χαραμαδα του τοιχου και θα σου δειξει οτι εξω υπαρχει φως.. αν μπορω να αποτολμησω να προτεινω κατι θα ειναι σιγουρα η αγαπη παντως.

αχτιδα φωτος, αγαπη μου, σε ευχαριστω..! θα ριξω τους τοιχους, το υποσχομαι!