Αμερικανοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν να σβήσουν μνήμες από ποντίκια επιλεκτικά, γεννώντας έτσι ελπίδες για θεραπεία καταστάσεων όπως το μετά-τραυματικό στρες.
«Η εξάλειψη στοχευμένης μνήμης δεν ανήκει πλέον στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας» ανέφερε ο επικεφαλής των επιστημόνων, Τζο Τσιέν, του Ινστιτούτου Εγκεφαλικής Συμπεριφοράς στο Ιατρικό Κολέγιο της Τζόρτζια των ΗΠΑ. Η νέα τεχνικής, που βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, θα μπορούσε στο μέλλον να εφαρμόζεται για το σβήσιμο τραυματικών εμπειριών και βαθιά ριζωμένων φόβων, αφήνοντας όλες τις υπόλοιπες μνήμες και αναμνήσεις ανεπηρέαστες.
Σε γενικές γραμμές, η μνήμη χωρίζεται σε τέσσερα στάδια: Απόκτηση, εμπέδωση, αποθήκευση, ανάκληση. Προηγούμενες έρευνες έχουν ότι συγκεκριμένα μόρια φαίνεται να παίζουν σημαντικό ρόλο στις διάφορες φάσεις της διαδικασίας της μνήμης. Ο Τσιέν και η ομάδα του βρήκαν ένα τρόπο για να ελέγξουν το «μόριο της μνήμης», την πρωτεΐνη CaMKII, που παίζει σημαντικό ρόλο στην επικοινωνία των εγκεφαλικών κυττάρων και που συνδέεται με διάφορες πτυχές της μάθησης και της μνήμης.
Οι ερευνητές ανέπτυξαν μία «χημική γενετική στρατηγική» που κατέστησε δυνατό τον έλεγχο της πρωτεΐνης σε ποντίκια που είχαν αναπαραχθεί με τρόπο αναπαραγωγής του μορίου. Βρήκαν επίσης ότι μπορούσαν να ελέγξουν την ουσία στον εγκέφαλο των ποντικών και να παρατηρήσουν τη διαδικασία κατά την οποία ο εγκέφαλος ανακαλεί μνήμες. Με τον τρόπο αυτό κατόρθωσαν όχι μόνο να εμποδίσουν μία μνήμη αλλά και αν την σβήσουν χωρίς να επηρεάσουν την ικανότητα του εγκεφάλου να ανακαλεί άλλες μνήμες.
Η ομάδα του Τσιέν έγινε διάσημη το 1999, όταν δημιούργησαν τον Ντόγκι, ένα ποντίκι με ενδυναμωμένες ικανότητες μνήμης και μάθησης.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Γαλλικό Πρακτορείο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου