Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Η μεγαλυτερη διαρροη μεθανιου στην ιστορια

Λιγο καθυστερημενα πηρα να διαβασω τη σαββατιατικη εφημεριδα, και επεσα πανω σ αυτο το αρθρο. καλα, οποιος εχει διαβασει "Το Σμηνος" ανατριχιαζει ολοκληρος.. Ας τονισω καποια σημεια. Πρωτον, η εκλυση μεθανιου δεν ειναι απλα εκλυση ενος αεριου του θερμοκηπιου, αλλα ταυτοχρονη μειωση του οξυγονου. Επισης, η ζημια εγινε στον κολπο του Μεξικου, ο οποιος εχει τεραστια σημασια! Και φυσικα στο τελος, βλεπουμε και το πολιτικο σκηνικο. Ο πλανηταρχης δεν ειναι ο προεδρος της Αμερικης, αλλα η ΒΡ.. Ακολουθει το αρθρο, ειναι απο την Καθημερινη.



Η μεγαλύτερη διαρροή μεθανίου στην ιστορία
Για έβδομη εβδομάδα συνεχίζεται η καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού

A.P., AFP, Reuters

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την αμφιλεγόμενη διάκριση της μεγαλύτερης διαρροής μεθανίου στην ανθρώπινη ιστορία κατακτά ο πίδακας που συνεχίζει, για έβδομη εβδομάδα, να καταστρέφει το οικοσύστημα του Κόλπου του Μεξικού. Η επτάωρη ανάκριση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας ΒΡ από το Κογκρέσο, την Πέμπτη, δεν απέδωσε καμία νέα πληροφορία σχετικά με τις ευθύνες και τα σφάλματα που οδήγησαν στην υπό εξέλιξη τραγωδία.

Πέρα από τα 60.000 βαρέλια πετρελαίου που εκτιμάται ότι διαχέονται στον Κόλπο του Μεξικού ημερησίως, εκλύεται και επιπλέον 40% μεθάνιο. Η εταιρεία ΒΡ ισχυρίζεται ότι το μεθάνιο φθάνει στην επιφάνεια και εξατμίζεται, αλλά επιστημονικές έρευνες έδειξαν ότι μεγάλες ποσότητες αερίου αιχμαλωτίζονται στο εσωτερικό της θάλασσας, στερώντας το οξυγόνο και δημιουργώντας νεκρές ζώνες.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκρηξη μεθανίου στη σύγχρονη ανθρώπινη ιστορία» δήλωσε ο ωκεανολόγος Τζον Κέσλερ του πανεπιστημίου Τέξας Α&Μ, που μελετά τις επιδράσεις του μεθανίου στην κηλίδα.

Στις αρχές Ιουνίου, ερευνητική ομάδα υπό τη Σαμάνθα Τζόι, του Ινστιτούτου υποθαλάσσιων ερευνών του πανεπιστημίου της Τζόρτζια, ανέλυσε δείγματα από υποθαλάσσιο νέφος πετρελαίου, μήκους 25 χλμ., που κινούνταν νοτιοδυτικά από την περιοχή της διαρροής. Οι συγκεντρώσεις μεθανίου ήταν 10.000 φορές μεγαλύτερες από το φυσιολογικό και τα επίπεδα οξυγόνου 40% χαμηλότερα. Σε κάποιες περιοχές, οι συγκεντρώσεις οξυγόνου ήταν στα όρια της «νεκρής ζώνης», υδάτινης μάζας αφιλόξενης για τη θαλάσσια ζωή.

Συνήθως, οι νεκρές θάλασσες είναι ρηχές, και το γεγονός ότι η έλλειψη οξυγόνου παρατηρείται σε βάθη 300 μέτρων έχει προβληματίσει τους επιστήμονες. Δεύτερη αρνητική επίδραση του μεθανίου είναι ότι καθυστερεί την αποδόμηση των μορίων του πετρελαίου. Οι σχετικές επιστημονικές έρευνες συνεχίζονται.

Συνήθως, η αναλογία μεθανίου στις πετρελαιοπηγές είναι της τάξης του 5%, αλλά στο εν λόγω κοίτασμα, το μεθάνιο φθάνει το 40%. Μια σειρά κατασκευαστικών σφαλμάτων θεωρείται ότι οδήγησε το εξαιρετικά εύφλεκτο αέριο να ανέβει στην επιφάνεια και να αναφλεγεί, κοστίζοντας 11 ζωές εργαζομένων στην εξέδρα Deepwater Horizon στις 20 Απριλίου.

Στην πολύωρη κατάθεσή του στο αμερικανικό Κογκρέσο, την Πέμπτη, ο διευθυντής της ΒΡ Χέιγουορντ απαντούσε συχνά στις ερωτήσεις των βουλευτών με τη φράση «δεν είμαι σε θέση να απαντήσω», «πρέπει να δούμε τα αποτελέσματα των ερευνών» και «δεν είχα εμπλοκή στη λήψη των αποφάσεων».

Ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου, οι δημοκρατικοί βουλευτές επιτέθηκαν στον Χέιγουορντ κατηγορώντας τον για εγκληματική αμέλεια. «Δεν υπάρχει τίποτα στα στοιχεία που μας δώσατε που να δείχνει ότι ενδιαφερθήκατε έστω και ελάχιστα για τα προβλήματα που μπορούσαν να παρουσιαστούν» δήλωσε ο βουλευτής Χένρι Γουάξμαν.

Αντίθετα, ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Τζο Μπάρτον από το Τέξας καταφέρθηκε εναντίον του προέδρου Ομπάμα, χαρακτηρίζοντας προϊόν εκβιασμού τα 20 δισ. δολάρια που απέσπασε ο Αμερικανός πρόεδρος από την ΒΡ προκειμένου να πληρώσει η εταιρεία για τις αποζημιώσεις των πληγέντων από την πετρελαιοκηλίδα. Τα σχόλια του Μπάρτον ενόχλησαν ακόμη και στελέχη του κόμματός του, που ζήτησαν και πέτυχαν να τα αποσύρει, ώστε να μη φανεί το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα υπερβολικά κοντά στη βιομηχανία πετρελαίου.

Σύμφωνα με στοιχεία του ινστιτούτου CRP, η βιομηχανία εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου έχει ξοδέψει 240 εκατ. δολάρια για αγορά επιρροής στην Ουάσιγκτον από το 1990. Στις εκλογές του 2008 ξόδεψε 35,6 εκατομμύρια, εκ των οποίων το 77% για την ενίσχυση Ρεπουμπλικανών και το 23% Δημοκρατικών υποψηφίων. Ο Τεξανός Μπάρτον, που προξένησε αίσθηση όταν ζήτησε δημοσίως συγγνώμη από την ΒΡ για τα 20 δισ., είχε λάβει 1,4 εκατ. δολάρια από τη βιομηχανία πετρελαίου για την ενίσχυση της προεκλογικής εκστρατείας του.



Υ/Γ: επι τη ευκαρια, οποιος δεν εχει διαβασει το σμηνος να το διαβασει. "Το Σμηνος", του Φρανκ Σετσινγκ, εκδοσεις Καστανιωτη. Ειναι ακριβουτσικο, αλλα υπαρχουν και οι βιβλιοθηκες και οι γνωστοι απ οπου μπορεις παντα να δανειστεις.. :Ρ

Δεν υπάρχουν σχόλια: