Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

διαρροη μεθανιου τελος???

Πρώτη μέρα χωρίς διαρροή πετρελαίου
«Kαλά νέα» στον Κόλπο του Μεξικού, αλλά οι ειδικοί αγωνιούν για το αν θα έχει συνέχεια η διακοπή

A.P.

ΝΕΑ ΟΡΛΕΑΝΗ. Επειτα από επανειλημμένες προσπάθειες σταμάτησε χθες η διαρροή πετρελαίου από την κατεστραμμένη πετρελαιοπηγή της ΒΡ στον Κόλπο του Μεξικού. Η εξέλιξη, επισημαίνουν οι ειδικοί, αν και είναι ευχάριστη δεν σημαίνει ότι ο κίνδυνος έχει περάσει ολοκληρωτικά, ούτε περιορίζει το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής στην περιοχής, καθώς ήδη καταγράφονται ουσιαστικές μεταβολές στη διατροφική αλυσίδα της περιοχής

Κρίσιμο 48ωρο

Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι επόμενες 48 ώρες για την επιτυχία της προσπάθειας «σφραγίσματος» της πετρελαιοπηγής κατά τρόπο ώστε να μην χύνεται στον Κόλπο του Μεξικού πετρέλαιο. Οι επιστήμονες παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τις αλλαγές πίεσης στο καπάκι που έχουν τοποθετήσει. Μείωση της πίεσης σημαίνει ότι το πετρέλαιο έχει βρει άλλη διέξοδο από το κοίτασμα προς τη θάλασσα.

Η διαρροή πετρελαίου από το κοίτασμα της ΒΡ ξεκίνησε πριν από τρεις μήνες με αποτέλεσμα να «απελευθερωθούν» στα νερά του Κόλπου του Μεξικού περισσότερα από 184 εκατομμύρια γαλόνια μαύρου χρυσού.

Ο διευθύνων σύμβουλος του πετρελαϊκού κολοσσού, Νταγκ Σατλς, μόλις έμαθε τη διακοπή της διαρροής δήλωσε ενθουσιασμένος, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «δεν βρισκόμαστε στο τέλος της υπόθεσης. Δεν έχει έρθει ο χρόνος που θα μας επιτρέψει να γιορτάσουμε».

Οπως και να έχει, όμως, η πραγματικότητα δεν αλλάζει. Η χθεσινή είναι η πρώτη ημέρα που δεν διέρρευσε πετρέλαιο μετά τις 20 Απριλίου, όταν προκλήθηκε έκρηξη στην εξέδρα άντλησης πετρελαίου Deep Horizon,που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 11 εργάτες. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε «θετική» την εξέλιξη, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι ακόμα βρισκόμαστε στο στάδιο των δοκιμών.

Οι ειδικοί τώρα φοβούνται μήπως προκληθεί «ρήξη» του πυθμένα εξαιτίας της αύξησης της πίεσης στο εσωτερικό του κοιτάσματος, ενώ δεν αποκλείεται να εξακολουθεί η διαρροή του μαύρου χρυσού από άλλα σημεία. Επίσης, κανείς δεν αποτολμά να αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας νέας έκρηξης η οποία μπορεί να προκληθεί είτε λόγω υπερβολικής πίεσης, είτε εξαιτίας κάποιου ασταθούς τμήματος των σωληνώσεων που χρησιμοποιούνται σήμερα για τη διοχέτευση του πετρελαίου.

Εκτός από το ότι δεν διαρρέει πλέον πετρέλαιο στον Κόλπο του Μεξικού -κάτι που αποδεικνύεται και από τις βιντεοσκοπημένες εικόνες από τον πυθμένα- παραμένει άγνωστο ποια θα είναι η συνέχεια στο αγώνα χαλιναγώγησης της πετρελαιοκηλίδας.

Κανείς δεν γνωρίζει εάν το πετρέλαιο θα παραμένει στο εσωτερικό του καπακιού ή αν η ΒΡ θα αποτολμήσει τη χρήση ενός νέου μηχανισμού, έτσι ώστε το πετρέλαιο να διοχετευθεί προς τέσσερα σκάφη τα οποία θα καταπλεύσουν στην περιοχή.

Οταν ολοκληρωθούν τα τεστ πίεσης που πραγματοποιούνται τώρα θα αποφασιστεί το επόμενο βήμα, ενώ ο Θαντ Αλεν, ανώτατος αξιωματικός της ακτοφυλακής που παρακολουθεί την εξέλιξη της προσπάθειας για λογαριασμό της αμερικανικής κυβέρνησης, υποστηρίζει ότι μετά τη δοκιμασία που θα διαρκέσει 48 ώρες είναι πιθανό να συνεχίσει η ελεγχόμενη ροή πετρελαίου. Είναι βέβαιο, όμως, ότι θα γίνει νέα χαρτογράφηση του πυθμένα έτσι ώστε να διαπιστωθεί ότι δεν έχει διαρραγεί και ότι δεν υπάρχουν διαρροές πετρελαίου από άλλα σημεία του κοιτάσματος σε μεγάλα βάθη.

Εκτόξευση της μετοχής

Αποτέλεσμα, πάντως, της χθεσινής «καλής είδησης» ήταν η εκτόξευση της τιμής της μετοχής της ΒΡ στα διεθνή χρηματιστήρια.

Οσο καλά και αν είναι τα νέα, το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής που προκλήθηκε από τη διαρροή πετρελαίου μόλις τώρα γίνεται πραγματικά αντιληπτό. Επιστήμονες αναφέρουν ότι έχουν ήδη καταγραφεί ενδείξεις που υποδεικνύουν ότι η πετρελαιοκηλίδα που δημιουργήθηκε έχει ήδη αρχίσει να μεταβάλει τη διατροφική αλυσίδα των θαλάσσιων οικοσυστημάτων με αποτέλεσμα κάποια είδη ζωής να πάψουν να υπάρχουν. Αντιθέτως, κάποια άλλα, που έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες προσαρμογής στο περιβάλλον, έχουν αναπτυχθεί υπερβολικά ανατρέποντας τις λεπτές ισορροπίες αυτών των οικοσυστημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: