Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

και ενα ποστ χημειας..

Διαστημικές μπάλες άνθρακα
Εντόπισαν το μεγαλύτερο χημικό μόριο σε σύννεφο σκόνης γύρω από μακρινό άστρο

BBC

Tα μεγαλύτερα χημικά μόρια που είχαν δει στο Διάστημα έως σήμερα εντόπισαν ερευνητές σε ένα σύννεφο διαστημικής σκόνης που περιέβαλλε ένα απομακρυσμένο άστρο. Τα οργανικά μόρια, που έχουν το σχήμα μπάλας ποδοσφαίρου, κατασκευάστηκαν για πρώτη φορά πριν από 25 χρόνια σε εργαστήριο, όταν επιστήμονες προσπαθούσαν να ανακαλύψουν τις συνθήκες που επικρατούν στην ατμόσφαιρα «υπερήλικων» αστέρων.

Οπως λένε οι επιστήμονες, αυτά τα μόρια είναι ο τρίτος τύπος άνθρακα. Οι πρώτοι δύο τύποι είναι ο γραφίτης και το διαμάντι.

Τα πελώρια μόρια αποτελούνται από 60 άτομα άνθρακα τα οποία είναι τοποθετημένα κατά τρόπο ώστε να δημιουργείται μια τρισδιάστατη σφαίρα. Τα άτομα συνδέονται μεταξύ τους κατά τρόπους ώστε να σχηματίζουν διαφορετικά εξάγωνα και πεντάγωνα σχήματα, κάτι που σε μοριακό επίπεδο μοιάζει με μπάλα ποδοσφαίρου. Ανήκουν σε κατηγορία μορίων που έλαβε το όνομα του αρχιτέκτονα Ρίτσαρντ Μπακμίνστερ Φούλερ.

Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Δυτικού Οντάριο εντόπισε τα μόρια χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο υπέρυθρων ακτίνων Σπίτζερ της NΑSA. Ο καθηγητής Καμί και οι συνεργάτες του που τα εντόπισαν δεν τα αναζητούσαν, αλλά τυχαία εντόπισαν τη χαρακτηριστική τους «υπογραφή».

Αυτά τα μόρια κάνουν ταλαντώσεις ή δονούνται κατά διαφορετικούς τρόπους.Οι κινήσεις καταγράφονται διότι αλληλεπιδρούν με το υπέρυθρο φως σε πολύ συγκεκριμένα μήκη κύματος.

Οταν το τηλεσκόπιο κατέγραψε εκπομπές στα συγκεκριμένα μήκη, ο καθηγητής Καμί γνώριζε ότι είχε «συλλάβει» το σήμα των μεγαλύτερων μορίων που είχαν εντοπιστεί ποτέ στο Διάστημα. Το σήμα που κατέγραψε το τηλεσκόπιο της NASA ήλθε από απόσταση 6.500 ετών φωτός, το νότιο ημισφαίριο του αστερισμού Αρα.

Ερευνα ιδιοτήτων τους

Πολλοί ερευνητές ανέκαθεν διατύπωναν την άποψη ότι τα πελώρια μόρια μπορούσαν να βρεθούν στο Διάστημα καθώς είναι από τα πιο σταθερά και ανθεκτικά μόρια που έχουμε δει ποτέ.

Από τη στιγμή που μπορούν να σχηματιστούν στο Διάστημα, είναι σχεδόν αδύνατο να καταστραφούν. Οι ερευνητές θα προσπαθήσουν να ανακαλύψουν και τις ιδιότητές τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: