Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

το κοριτσι με το μαργαριταρενιο σκουλαρικι


επιτελους καταφερα να δω την ταινια "Το κοριτσι με το μαργαριταρενιο σκουλαρικι" για να κανω τη συγκριση μου με το βιβλιο! κανοντας μια μικρη ερευνα στο Διαδικτυο, ειδα οτι οι περισσοτεροι προτιμουν την ταινια απο το βιβλιο. προσωπικα προτιμω το βιβλιο..
"το κοριτσι με το μαργαριταρενιο σκουλαρικι" ειναι πινακας του ζωγραφου Vermeer, για τον οποιο ελαχιστα γνωριζουμε. Η Τρεισι Σεβαλιε, η συγγραφεας του βιβλιου, βλεποντας τον πινακα προσπαθησε να φανταστει την ιστορια πισω απο τον πινακα. Ποια ειναι αυτη η κοπελα? γιατι ενω ειναι φτωχικα ντυμενη φοραει αυτο το σκουλαρικι?
Η ιστορια διαδραματιζεται στο Ντελφτ της Ολλανδιας. Η Γκριτ αναγκαζεται να δουλεψει σαν υπηρετρια στο σπιτι του ζωγραφου Βερμέερ, για να βοηθησει την οικογενεια της. Της αναθετουν να καθαριζει το δωματιο του ζωγραφου, στο οποιο ο ζωγραφος απαγορευει στη γυναικα του να μπει. Αναπτυσσεται λοιπον μια ιδιαιτερη σχεση αναμεσα στους 2 τους, καθως αυτη τον βοηθαει με τους πινακες, κ αυτος νιωθει οτι καταλαβαινονται. Η μεταξυ τους ελξη ειναι μοιραια.. Βεβαια, δεν μπορει να γινει κατι μεταξυ τους. Αυτος οικογενειαρχης κ κεινη μια φτωχη υπηρετρια. Η Γκριτ περιοριζεται στην καθαριοτητα του σπιτιου, ενω τη γλυκοκοιταει ο γιος του χασαπη. Μεχρι που ο καλυτερος πελατης του Βερμεερ, γνωριζει τη Γκριτ και θελει να ποζαρει μαζι της για ενα πινακα. Ο Βερμεερ αντ' αυτου τη ζωγραφιζει μονη της. Αποτελεσμα? μεγαλες αναστατωσεις στην οικογενεια του, αλλά και ο υπεροχος αυτος πινακας..
Στο βιβλιο προβαλλεται καλυτερα η σχεση που αναπτυσσεται αναμεσα στο ζωγραφο και την Γκριτ, καθως βλεπουμε και τις δικες της σκεψεις. Νομιζω πως στην ταινια δε φαινεται καθολου αυτο, η Γκριτ φαινεται να φοβαται, οχι να θελει το ζωγραφο, εκτος απο οταν τη ζωγραφιζει. Επισης στο βιβλιο φαινεται καλυτερα το πώς η Γκριτ μεγαλωνει και ωριμαζει, τους λογους για τους οποιους πραττει οπως πραττει, τις σκεψεις της για τα παντα. Στην ταινια η ερμηνεια της Scarlet Johanson, δε μου πολυαρεσε. Ειχε το ιδιο προσωπο σε ολες τις σκηνες. Οκ, ηταν ντροπαλη και μαζεμενη οπως επρεπε, αλλα νομιζω θα μπορουσε να ειναι και καλυτερη. Εγω τουλαχιστον την ειχα φανταστει διαφορετικα την Γκριτ..
Βεβαια να μη γκρινιαζω, το να το βλεπεις ειναι τελειως διαφορετικο απ το να το διαβαζεις.. Ειχα μπροστα μου ολοζωντανους τους πινακες του Βερμεερ, οχι απλως περιγραφες, και γενικα ολη η ταινια ηταν σα πινακας του Βερμεερ. προσεγμενα τα κουστουμια,η επιλογη των ηθοποιων, ο φωτισμος ολα πολυ πολυ ωραια..! Αυτο ειναι κατι που δεν εχεις με το βιβλιο (εκτος κι αν εχεις διπλα σου ανοιχτο ιντερνετ να ψαχνεις..)
Γενικα, αν ενδιαφερεσαι γαι την υποθεση, καλυτερο ειναι το βιβλιο. Αν ενδιαφερεσαι γαι το ζωγραφο, καλυτερη η ταινια. Βεβαια αυτο που προτεινω εγω ειναι και τα 2: ετσι το βλεπεις πολυ καλυτερα σα συνολο. Ή μαλλον και τα τρια. Γιατι ο πινακας εδω ειναι το αριστουργημα..!

3 σχόλια:

Eddie είπε...

Νιπσε! ;)
Κι εγω παντα προτιμω το βιβλιο απο την ταινια, ειδικα αν εχω διαβασει πρωτα το βιβλιο..! Δλδ οκ, για να γινει πραγματικα πιστη μεταφορα θα επρεπε η ταινια να κρατα 3-4 ωρες.. Αλλα οντως καλυτερα να εχεις και τα 2 ωστε να ξερεις!

(Σα δε ντρεπεται ο ζωγραφος.. :P )

Annabel Lee είπε...

Γιατι σα δε ντρεπεται? Τι φανταστηκατε οτι κανουν δηλαδη? απλα του αρεσε.. μονο μια φορα την ακουμπησε στο αυτι και μια αλλη ειδε τα μαλλια της..

Κι εγω συνηθως προτιμω το βιβλιο. εκτος απο το Οσα παιρνει ο ανεμος βασικα, που μου αρεσαν και τα 2..

Eddie είπε...

Ε μα οικογενειαρχης και να εχει ελξεις κτλ?? :P
Δεν εχω διαβασει κ το βιβλιο να ξερω ακριβως τι γινεται οποτε σχωρατε μας :$

Και το Οσα παιρνει ο ανεμος δεν το εχω διαβασει ποτε! Θα το κοιταξω καποια στιγμη αυτο..!